JWH-i Birding Photography
  • Home
  • Galerijen
    • Vogels in Nederland >
      • Roofvogels
      • Steltlopers
      • Watervogels & Viseters
      • Zangvogels
    • Vogelreizen >
      • Lesbos 2013
      • Gambia 2013
    • PBase
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact

Reisverslag Gambia - deel 1

13/1/2014

3 Comments

 
Picture
Via mijn blog op deze website zal ik een uitgebreid reisverslag van mijn reis naar Gambia in December 2013 plaatsen in meerdere delen. Dit is deel 1 waarin ik de eerste indrukken en opvallende waarnemingen van de eerste 3 dagen deel. Met behulp van foto's van de vogels en de omgeving probeer ik de sfeer over te brengen en de ervaringen van deze geweldige reis. De beste foto's van de reis zijn te vinden onder de gallerij voor Gambia 2013.

De vakantie begon op zondagnacht toen we ons om ongeveer 04:00 op Schiphol meldden om in te checken. Om iets over 06:00 vertrok het vliegtuig en toen kon de reis echt beginnen! Na enkele uren vliegen vlogen we Afrika binnen bij Marokko. Kort daarna begint de vlucht over de Sahara en het enige wat je ziet zijn de uitgestrekte zand vlaktes. Ongelofelijk als je je bedenkt dat enkele maanden ervoor onze Grutto’s en Kemphanen dezelfde route ook hebben afgelegd!
Bij het passeren van de grens met Senegal begin je de delta’s te zien en wordt het landschap langzaam groener en al snel werd de landing ingezet voor Banjul, de luchthaven van Gambia.
Gedurende de landing en het taxiën op de luchthaven zijn de eerste soorten al zichtbaar, de nodige Hooded Vultures en Yellow-billed Kites zitten op het asfalt. Op de kleine grasveldjes welke besproeit worden zitten de Cattle Egrets in grote groepen en ook loopt er een Spur-winged Lapwing langs de landingsbaan. Na onze bagage te hebben opgehaald stonden we buiten te wachten tot de bus zou vertrekken naar ons hotel; tijdens het wachten keek ik weer mijn ogen uit. Een groep van 6 Long-tailed Shrikes, Common Bulbul’s, Little Swifts en Pied Crows vlogen om me oren. Nu al zulke leuke soorten, dat belooft wat! Tijdens de busreis wordt het ook duidelijk dat de Blue-bellied Roller een voorkeur heeft voor elektriciteitskabels en ook zie ik al enkele Lizard Buzzards langs de weg.
Eenmaal aangekomen bij ons appartement in Kotu (Sunset Beach) was het een kwestie van even opfrissen, camera’s pakken en erop uit! De ligging van ons appartement was dan ook ideaal, met gelijk om de hoek de brug over de Kotu Creek en de rijstvelden er vlak naast. Zodoende waren soorten als de Pied Kingfisher, Western Reef Heron, Senegal Thick-knee, Fork-tailed Drongo en Little Bee-eater altijd gemakkelijk te vinden. Uiteindelijk zag ik ook mijn eerste Red-billed Hornbill, een indrukwekkende soort als je deze voor het eerst ziet! Maar al snel wordt duidelijk dat ze zeer algemeen zijn, maar het aantal soorten die je zo ziet zijn indrukwekkend! Ik maak ook kennis met onze gids voor deze vakantie; Alieu Ceesay. Mijn reisgenoot kende hem al van zijn vorige reis naar Gambia en hij wilde dan ook deze vakantie weer van zijn diensten gebruik maken. Tijdens een korte wandeling grapte mijn neef met Alieu over de gemiste Greater Painted Snipe van vorig jaar, en nog geen 5 minuten later vindt hij er één verstopt in de mangroves! Ongelofelijk! Tot slot zagen we aan het eind van de dag ook nog de Malachite Kingfisher, een soort waar je toch gemakkelijk langsheen kijkt, ondanks zijn felle kleuren! Ik zat al een tijdje naar het beestje te staren terwijl ik dacht dat het een dood blad was!
De volgende ochtend ontbijten we bij het hotel en zitten we op het terras langs de ingang van de Kotu Creek. Zelfs tijdens het eten zie je de Pied Kingfishers al vliegen en jagen, heerlijk! Na het ontbijt hebben we gelopen over de Casino Cycling Track in de hoop wat moois te zien bij de rijstvelden, maar helaas was het wat rustig qua vogels. Rondom de ingang van Palm Beach daarentegen was het wel redelijk druk en dat had te maken met het zojuist gestorte afval. Hierdoor kwamen soorten als de Pied Crow, Yellow-billed Kite en Hooded Vulture continu langs vliegen waardoor het prima vluchtplaten schieten was! Terug lopend naar ons appartement zijn we nog even gestopt bij de Kotu Bridge en terecht! Kort nadat we er zaten kwam er een Hamerkop aangevlogen, een soort welke ik heel graag wilde zien, want prachtig zijn ze!
Tijdens de lunch zag ik een grote aangespoelde zeeschildpad op het strand liggen. Best bijzonder, want aangespoelde zeedieren worden vrijwel meteen verwijderd door de hotels omdat het geen “fris” gezicht is. De lucht hing vol met Hooded Vultures en ook zaten er al velen op de schildpad te pikken.
In de middag hadden we afgesproken met Alieu Ceesay om de binnenlandse trip te bespreken. Hierop boodt hij aan om een rondje met ons te lopen over de golfbaan (Faraja Golf Club); met als doel onder andere de Wattled Lapwing en de Black-headed Lapwing. De Wattled Lapwing was al vrij snel gevonden maar we troffen geen Black-headed Lapwings. Kan gebeuren, ze hebben immers vleugels. Wel zagen we kort erna de Blue-bellied Roller en de prachtige Grey Kestrel. Ook zagen we kort daarna, weliswaar op afstand, de Woodland Kingfisher.
De derde dag brak aan en we gingen een hele dag op pad met onze gids Alieu. Allereerst zijn we vlakbij zijn woonplaats, Tujereng, gaan vogelen. Omdat de gids hier woont kent hij de gebieden rondom het dorpje erg goed. Het eerste gebied wat wij bezochten was een moerassig gebied wat volloopt tijdens het regenseizoen. Hier zag ik mijn eerste African Jacana en de prachtige Black Crake. Met name de Black Crake was erg leuk om te zien rennen over de lelie's en het geluid dat ze maken is ook erg indrukwekkend! Verder zat het gebied vol met andere soorten die je er zal verwachten zoals Cattle Egret, Long-tailed Cormorant en Squacco Heron. Even later zag ik vanuit mijn ooghoek een enorme vogel vliegen op grote afstand, dit bleek een Palm Nut Vulture te zijn – een soort welke wij verder op in de vakantie nog vele malen zouden tegenkomen! Terwijl we hier rondliepen was Alieu continu bezig met het fluiten van het geluid van de Pearl-Spotted Owlet. Na een tijdje kon hij door de reacties van de vogel precies aanwijzen in welke boom hij zat. Eenmaal voor de boom floot hij nog een enkele keer en de uil liet zich prachtig bovenin de boom zien! Geweldig hoe hij door het nadoen van het geluid een reactie kan loskrijgen bij de vogels.
In de loop van de ochtend gingen we weer verder naar een ander gebied dit maal een mooi open woodland/scrubland gebied, compleet anders dan het vochtige waar we iets daarvoor waren. Aan de rand van dit gebied was een stukje landbouwgrond waar Alieu recentelijk nog een paar Black-headed Lapwings had gezien. Vanaf de weg, door het hek, zagen we de Black-headed Lapwings al zitten! Na toestemming te hebben gekregen van de eigenaar van het grond konden wij deze vogels prachtig benaderen en fotograferen. Ondanks het formaat en de opvallende kop zijn ze toch erg goed gecamoufleerd!
Na een kort ontbijtje zijn we een wandeling gaan maken door het gebied. We hoorde veel maar de vogels lieten zich moeilijk zijn – het was ook goed warm aan het worden. Toch hadden we leuke waarnemingen met onder andere de Lanner Falcon, Cardinal Woodpecker, Fanti Saw-wing, Didric Cuckoo en de zeldzame wintergast Eurasian Wryneck!
Tussen de middag had Alieu ons uitgenodigd om bij hem thuis te komen lunchen. Hij woont met bijna de hele familie op een compound net buiten Tujereng. Aangekomen bij zijn compound kwamen de kinderen net uit school en vonden ons maar al te interessant! Want blanken mensen vinden zij erg interessant! Ondertussen maakte zijn zus een typisch west afrikaans gerecht voor ons klaar, Yassa. Daarnaast hadden we ook nog een heerlijke watermeloen en de traditionele groene thee om het af te sluiten. Terwijl we daar zaten zagen we ook nog 2 prachtige Violet Turaco's langs het bos vliegen en even later een prachtige Pied Hornbill. Op het erf liepen verder nog de nodige Firefinches, Red-cheeked Gordon Bleu's en de Village Indigo Bird's rond.

Na de heerlijke lunch zijn we naar Tanji gereden om daar de zeevogels mee te pikken. Soorten zoals de Royal Tern, Caspian Tern, Kelp Gull en Grey-headed Gull waren al snel binnen. De Slender-billed Gull was de grote afwezige, welke we hier wél hadden verwacht.
Na de 1e 3 dagen zijn de eerste indrukken uitstekend! Aan het begin was ik het “husselen” op straat al gauw zat maar al snel weet je wel wat te zeggen. Het was ook erg leuk om al een beetje onderdeel te zijn van de cultuur met het bezoek aan het huis van onze gids.

Deel 2 van dit reisverslag zal gaan over de 2 daarop volgende dagen waarop we onder andere de fotohut van Han Bouwmeester hebben bezocht. Ook zal de 1e dag van onze binnenlandse trip worden behandeld waarin we in 1 lange dag van Kotu naar Georgetown reizen.
3 Comments
Jos vd Leijgraaf (VWG Arnhem) link
11/1/2015 02:19:46 am

Allereerst mijn complimenten voor je webside . Prachtige foto's van Lesbos en vooral van Gambia .Dit moet echt een paradijs zijn voor de vogelliefhebber/fotograaf . Ga ik zeker nog een keer heen over een aantal jaar.Grt. jos.

Reply
Binta Gijrath-Bah link
22/3/2015 11:31:20 pm

Wat een schitterende foto's zeg. Echt ongelofelijk om te zien, dat er zoveel mooie en unieke vogels zijn bij de Gambia rivier. En dat jij ook nog alle namen weet vind ik echt bijzonder. Een ware vogelkenner. Wist jij, dat <a href="http://westafrikaans.nl/gambia">Gambia in West-Afrika</a> een Engelse kolonie is en helemaal wordt omsloten door de voormalig Franse kolonie Senegal. De Engelsen waren alleen maar geïnteresseerd in de rivier. Gambia heeft hele goeie hotels langs de kust en is echt een aanrader voor de Westerse toerist. Niet alleen voor de vogels, maar die maken het idyllische plaatje van The Gambia wel helemaal compleet.

Reply
Eve Sawadogo link
26/9/2016 11:49:32 am

Ga ook eens naar Burkina Faso, daar vind je de meest fantastische vogels van West-Afrika!

Groetjes Eve van http://africa-beauty.com/overons

Reply



Leave a Reply.

    BLOG

    Welkom op mijn Blog. Hier deel ik mijn vogel ervaringen en vogel waarnemingen. 

    Archief

    Januari 2014
    November 2013

    Categorieën

    Alles
    Gambia
    IJssel
    Reisverslagen
    Waarnemingen

    RSS Feed


All rights reserved - Jan Willem Hofstede - 2010-2014